Results 1 to 7 of 7

Thread: Break down / gunk under oil cap

  1. #1
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts

    Break down / gunk under oil cap

    Last night I had a clip snap that's a few weeks old on a brand new fuel filter and the fuel leak caused me to lose power.

    After a nightmare and a recovery I am now home. I know I need an oil change as its really dark and one of the Tappets is tappy. I had gunk in the cap when I checked today and it was mostly brown. Could this be fuel been stuck in the engine due to failed starts and the loss of power as the car stunk of fuel at the time. I didn't have this for the two days before this happened.

  2. #2
    'VXR' Member Taurus's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Chester
    Posts
    2,465
    Thanks
    43
    Thanked 427 Times in 370 Posts
    Gunk in the oil is usually an emulsion of water and oil, rather than fuel. Petrol in oil tends just to make it change colour and go runny.

    Clean it out and see how it goes. It's usually just condensation. But worth keeping a close eye on oil and coolant levels just to be on the safe side.
    1972 Viva restoration thread - [url]https://www.thecorsa.co.uk/projects-builds/138-1972-vauxhall-viva.html#post1534[/url]

  3. #3
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    Thanks man, hope its OK - Logic was that with only 51k miles and it sounds fine albeit a tappet its a safe buy. Time will tell.

    I'll drive it around tomorrow and see if gunk returns and do same again when I go back to work, didn't have any after first day driving to York and back.

  4. #4
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    Couldn't get the oil sump plug off and bit concerned if coolant is going into oil so going in tomorrow for a service (oil and checks since want it looking over) and pressure test. Really want to make sure it's not a bad purchase before I go ahead looking into replacing items such as springs and tracking and getting it tip top. Safe to say I don't trust it atm.

  5. #5
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    My Coolant is also going down and it's in garage for pressure test and int service /oil change. That said I flexed the breather at top of coolant tank and it hisses. So I'm hoping that's where my Coolant loss is going and the mayo is down to really dirty oil.

    Just the odd stutter during acc and some wheel squeak from I suspect is corroded spring to sort but time will tell if the engine is fine or not.

    Be a while before I can spend any money on it as selling old car money was hurt by the recovery bill and then this.

  6. #6
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    Garage ran, pressure test came back OK, service has been done.

    They advise that I change my offside front tyre as it has damage to the tyre wall and it a risk of a blow out, so probably going to get that done today also.

    Least I know my coolant loss is not in the engine, its the breather which I can sort.

  7. #7
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    Tyre changed, cleaned throttle body cleaned, oil changed and sounds much more healthy now! Slight blow on my exhaust that can be sorted with a bit of sealant I was told and I also found where hiss was coming from right on the edge of tube on coolant tank its been taped and a jubilee clip used. May cut the end off and redo it.

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •