Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 26

Thread: Lights dip slightly

  1. #1
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts

    Lights dip slightly

    As the thread suggests. Want to know if faulty, I do think so.

    My headlights slightly dip for only a short time(less than second) This happens on many occasions but it's only with the eternal darkness I've noticed it.

    If I use try to close electric windows that are already closed , or open when already open they dip.

    I've just noticed it also does this when I turn on fans to highest setting, click on heated rear window. But also when I put clutch just above bite point.

    I wanted to post about the noise when starting off but it's gone after that drive but might be related if it's a belt or something I thought?

    Any ideas what this could be? And what to check?
    Last edited by Aaron; 28-10-2013 at 10:13 PM.

  2. #2
    'GLS' Member
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Rugeley
    Drives
    Fiesta Mk7.5 ST-3 & Corsa D 1.2 SXi
    Posts
    372
    Thanks
    13
    Thanked 24 Times in 21 Posts
    mine slightly dip when I'm stationary turning the wheel...im sure it's normal...all my cars have done it. same with when the fan gets switched on. sudden change in voltage or whatever the technical term is?

  3. #3
    'GSi' Member
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    brisol
    Posts
    1,899
    Thanks
    7
    Thanked 73 Times in 61 Posts
    Its as power drolls on another system nothing to worry about
    CorsaEdi likes this.

  4. #4
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    Last Corsa never did it. Thanks for clearing that up.

    It was a manual window Corsa ... I'll ignore it for now and try focus on squeaky start offs and steering knock

  5. #5
    'VXR' Member Taurus's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Chester
    Posts
    2,507
    Thanks
    45
    Thanked 429 Times in 372 Posts
    Squeaky start offs might suggest a slipping aux drive belt - in which case the alternator won't be charging as efficiently, which is where the power to run headlights etc comes from. So that might be connected to the lights dimming. Try some talc on the aux belt and see what happens.
    1972 Viva restoration thread - [url]https://www.thecorsa.co.uk/projects-builds/138-1972-vauxhall-viva.html#post1534[/url]

  6. #6
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    I got talc... Cover it ? Or just a bit?

  7. #7
    'VXR' Member Vegas's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    7,620
    Thanks
    347
    Thanked 379 Times in 323 Posts
    Moderate amount, just helps with grip
    Aaron likes this.

  8. #8
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    Will give it a go, I been ignoring it for a while but today it seems to be quite rare.

    Do think its more to do with something near the wheel though but I will give this a go once once noise returns and see if it makes a difference

    Oh and it happens 75% more often when turning at same time.

  9. #9
    'VXR' Member Taurus's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Chester
    Posts
    2,507
    Thanks
    45
    Thanked 429 Times in 372 Posts
    That's to be expected. Electric power steering puts more load on the system when you turn.
    Aaron likes this.
    1972 Viva restoration thread - [url]https://www.thecorsa.co.uk/projects-builds/138-1972-vauxhall-viva.html#post1534[/url]

  10. #10
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    wow Yes. makes sense. will try some talc before my commute but wont be able to tell until a few days when I got time to tinker more.

  11. #11
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    I went out and did some testing. I put some talc on the parts of the belt I could get at, don't know if this was enough but it didn't make any different I think with the dim of lights when clutch hits bite / when steering is used.
    It may have changed the noise some, not sure.

    I did this with all electrics on, but as above, bite point makes the light dim, so does steering. so does the enabling of all electrical stuff.

    I don't have that squeal any more but there is a noise when I hit bite and get going. I got three videos to upload - if you do get time to look at them please do. I appreciate that they are not as useful as having a look, but tried to make it so you can hear what I can hear.

  12. #12
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    I've been investigating the squeak a little I've been getting. I get it more during corners or accelerating from low rev like been in 3rd at 12MPH. I believe this may be the aux belt the more I play around with it and since the lights dip etc it's another factor in why I should take a look anyway.

    Should I replace the belt or get it tightened? It's causing me no major problems but would like to sort it anyway.

    Or should I tighten and see. Then if not replace ? I'll obviously be getting my mate on this though

  13. #13
    'VXR' Member Vegas's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    7,620
    Thanks
    347
    Thanked 379 Times in 323 Posts
    May aswell change, they're only a few quid.

    Just get on with it

  14. #14
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    Tar dude. Will do. Do I need a specific one due to me having air con?.. will look now.

  15. #15
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    Ah they are loads of different ones. I'll ring some people with my reg for a part number

  16. #16
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    Belt ordered from Brookfields motor factors, bit dearer then eBay but they always done me right and I wasnt sure which one. Will post again when it's fitted and see if resolved=

    Thanks again

  17. #17
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    OK Belt changed and although steering feels way lighter now, and at first it seemed that the noise has gone (it has in 1st gear etc)

    The lights still dip as they did but this may be normal or the belt isn't the issue, I still get a noise when turning corners in a high gear/slow speed or when starting off in 2nd , the noise is reduced by at least 50% but it is still there.

  18. #18
    'VXR' Member Taurus's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Chester
    Posts
    2,507
    Thanks
    45
    Thanked 429 Times in 372 Posts
    Probably due to the old belt slipping and polishing the pulley faces.
    1972 Viva restoration thread - [url]https://www.thecorsa.co.uk/projects-builds/138-1972-vauxhall-viva.html#post1534[/url]

  19. #19
    'VXR' Member Aaron's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Boro
    Drives
    1.9 CDTi Vectra SRi
    Posts
    2,900
    Thanks
    1,318
    Thanked 84 Times in 78 Posts
    Is this something I can fix or does it mean all the pulleys need replacing?

    Seems a bit odd, cars done a lot less miles than my last one and didn't look that bad of a state. Pulley surfaces did look very clean though.

    My battery connections look a bit manky, can this be a factor? What could I clean them with?


    Car does feel rarther different to drive, and the noise comes I believe about 10-20% compared to last time so its made a large difference. tbh I only get squeal now if I drive the car wrong. Steering seems more responsive and low gears seem a bit more aggressive like my bite point has changed, I know it hasn't but because I seem to do everything without thinking it just feels odd.
    Last edited by Aaron; 29-12-2013 at 07:22 PM.

  20. #20
    'GSi' Member
    Join Date
    Jul 2013
    Posts
    1,328
    Thanks
    147
    Thanked 149 Times in 143 Posts
    You can improve the clutch for a while by running the car (engine ticking over) and pump the clutch pedal all the way to the floor and then release the pedal.

    Do it around 20 times, the bite of the clutch for a little while will be better.


    As for the battery terminals you could clean them up and re grease them, using normal plain grease to re protect them helps afterwards.

    Taurus will ancillary belt spray work? The type that leaves the belt slightly sticky to the touch.?

Page 1 of 2 12 LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •